Chemie olympiade

18 november 2009 ging de eerste ronde van de chemie olympiade van start. De grootste uitdaging van het jaar om je kennis en inzicht in de chemie te testen. Drie leerlingen van het vijfde jaar en zes leerlingen van het zesde jaar offerden hun woensdagnamiddag op om deel te nemen aan deze wedstrijd. De eerste ronde vond plaats op onze school en bestond uit 25 meerkeuze vragen.

Twee weken later kregen we de resultaten: het censuur voor de tweede ronde was vastgesteld op 73%. Met een score van 76% wist ik me als enige van onze school te selecteren voor de halve finale.

Alle halve finalisten werden uitgenodigd om in het laboratorium van universiteit van Antwerpen een proef te doen. Ik had gekozen voor een proef waarbij we een stukje van ons DNA analyseerden. Het was een boeiende ervaring om met professionele toestellen te mogen werken. Als afsluiter volgde er een receptie.

Na mijn nipt resultaat in de eerste ronde had ik me voorgenomen om in de tweede ronde beter te presteren. Van mevrouw Duchâtelet kreeg ik enkele bijlessen en extra oefeningen. Ook nam ik mijn cursussen van de vorige jaren nog eens grondig door.

Woensdag 10 februari was het dan zover: de halve finale. Deze ronde vond plaats in de universiteit van Antwerpen en bestond uit 25 meerkeuze vragen en vijf open vragen. Onder de meerkeuze vragen zaten er verschillende moeilijke doordenkers tussen, van de open vragen kon ik er vier oplossen.

Met een score van 143 punten op een totaal van 194, had ik net 2% te kort om door te stoten naar de finale. Maar met een plaats in de top 20 (de beste 15 mochten door naar de finale) van de 2478 inschrijvingen ben ik toch heel tevreden.

Aan alle leerlingen van de wetenschapsrichtingen raad ik het zeker aan om mee te doen aan deze olympiade. Het was een hele leuke ervaring !

Tot slot wil ik mijn leerkracht chemie, mevrouw Duchâtelet, nog eens hartelijk bedanken voor de bijlessen, de vele extra oefeningen en haar aanwezigheid bij de tweede ronde !

Astrid Van Cleef, 6WeWi